Yoga by Anita

IMG_2040
Passion – glädje – kreativitet – livslust 

Ju mer jag lär mig desto mer märker jag att jag väver samman yogatraditioner till en enda yogastil. Jag har min grund i klassisk hathayoga kundaliniyoga & meditation, och jag använder också andra yogatekniker. Det viktiga är inte vilken yogaform du tränar utan att du trivs med yogan och att den passar dig. Ett yogapass kan vara väldigt meditativt men den kan också vara mycket fysiskt. Det flesta övningarna är enkla och det är lätt att anpassa yogan så att den passar dig.Vi använder hjälpmedel som kuddar, klossar och bälten för att stötta kroppen och komma djupare in i positioner.

Yoga kan vara både aktiv och lugn, även i en stilla yogaposition påverkar du kroppens inre rörelsemönster. Du kan tänka som yin och yang, yin är den långsamma, svala, vilande, introverta energin som arbetar i stilla positioner och yang är den aktiva, varma, extroverta energin som finns i den fysiska rörelsen. Mindfullness beskriver yogan bra – du tränar på att vara närvarande i det du gör och det blir en vila från det ständiga snurret i huvudet. Yoga hjälper dig leva ditt liv i samhället, inte vända dig från det, och du klarar av livet påfrestningar bättre.

Det finns forskning som visar att yoga fungerar bra vid rehabilitering av hjärt-kärlsjukdomar, ryggrelaterade problem, stressrelaterade besvär, högt blodtryck. Det finns också forskning där man följt människor som mediterar mycket, ex munkar i  kloster, som visar att hjärnans vågor förändras vid meditation. Kanske tycker du att det är svårt att veta och känna vad som händer med dig när du yogar. Det tar olika lång tid för oss att upptäcka, därför är det bra att träna yoga ett tag så att du hinner märka av förändringar. Efter det kan du bestämma dig om du ska fortsätta resan till att bli din egen Smashing Guru.

Investera i dig själv och ge yogan en chans!

8
Foto Sara Marklund

 

Surya Namaskara – Solhälsningar

Här följer ett yogapass som du kan göra hemma. Solhälsningar värmer upp kroppen, ökar cirkulationen och stärker hjärtat, stretchar och skapar en flexibel ryggrad, masserar kroppens insida och hjälper matsmältningen, lungornas flexibilitet och förmåga att syresätta blodet ökar. Gör övningarna i ett flöde, börja med 1-3 gånger och bygg upp dig så att du orkar 5-6 eller om du vill några fler.

1 och 11   Stå rakt, balanserad, stilla – Samasthiti / Tadasana
Grunda fötterna och hitta balans så du har jämnt tryck mellan hälen och främre delen av foten. Aktivera benen genom att spänna lårmuskeln och dra upp energin mot ljumsken (undvik att översträcka baksida knä). Slappna av i baken och låt svanskotan sträva neråt mot hälarna. Lyft upp hela framsidan och tänk att hjärtat strävar uppåt. Hitta balans för nacken, öppna ögon tittar rakt fram. Slappna av i axlarna, dra ihop skulder bladen en aning och låt spetsen sträva neråt mot hälarna. Ta några andetag för 1. och gå direkt vidare vid 11.

IMG_0944

2 och 10  Sträck upp
Andas in och sträck upp armarna, armbågar nära öronen utan att översträcka, handflator ihop. Titta upp mot tummarna genom att ytterligare lyfta hjärtat mot himlen, noga med att inte pressa ihop kotorna i nacken eller ländryggen.

IMG_0947

3 och 9  Framåtböj – Uttanasana
Andas ut och böj överkroppen framåt och neråt. När du böjer håller du ett lätt maglås för att supporta ländryggen och förlänger ryggraden. Sätt händerna eller fingertopparna på var sin sida om fötterna och låt huvudet mjukt och avslappnat med pannan först närma sig knäna. Sträva efter att ha raka knän utan att översträcka baksida knä. Dristhi (fokus) på nästippen.

IMG_0950

4 och 8  Lyft huvudet
Andas in och med fingertopparna kvar i golvet lyfter du varsamt ryggen och huvudet följer med och strävar framåt. Svanskotan strävar bakåt, förläng ryggraden och sträck nacken rakt framåt. Dristhi i 3e ögat.

IMG_0953

5 och 7  Push-Up – Chaturanga Dandasana
Andas ut, sätt ner handflatorna och kliv bakåt med höger ben först, vänster följer efter. Både benen landar raka med tårna i golvet höftbrett och du står i plankan med böjda armbågar riktigt nära revbenen. Handflatorna placerar du under axlarna åt midjan till, rotera överarmen utåt och underarmen inåt med raka handleder och handflatan har kontakt med golvet. Justera kroppsvikten så att du har jämn fördelningen mellan tår och händer. Kroppen ska hålla en rak linje, vilket kan vara tufft om du är svag i bålen. Maglåset är viktigt för att skona ländryggen, bättre att sätta knäna i golvet än att hänga svankryggig om magen inte orkar hålla. Fortsätt träna så blir du starkare!

IMG_0992IMG_0960IMG_0962

6  Cobra Pose – Bhujangasana  
Andas in, sträck på armbågarna spreta ordentligt med fingrarna, långfingret och handleden håller riktningen framåt. Sträck framsidan från magen upp till toppen av bröstbenet, nacken följer med men var varsam så att du inte pressar ihop nackkotorna (vid nackproblem håller du nacken rak). Sträck ryggraden så att du undviker att sätta press på ryggslutet. Dristhi på nästippen.

IMG_0965

7  Triangle Pose – Adho Mukha Svanasana

Andas ut, lyft upp höfterna så att kroppen står i ett V med rumpan högst. Handflatorna kvar i position mot golvet och sänk hälarna. Trampa växelvis med höger och vänster för att mjuka upp baksidan iaf första gången du går in i positionen. Om du ändå inte kommer ner kan du lägga en hopvikt filt under hälarna för att få stödet. Sträck på benen utan att översträcka i knäna, lyft upp höften och dra upp revbensbågen. Förläng sidorna så att rumpan kommer ännu högre och överkroppen mer bakåt. Huvudet håller du avslappnat mellan öronen mellan armarna och dristhi på naveln. Stanna i 5 andetag.

IMG_0968IMG_0969

8  Lyft huvudet   Andas in och kliv fram med höger ben som vid 5, kom in i position som vid 4.

IMG_0972

9  Framåtböj – Uttanasana   Andas ut och närma dig dina knän som vid 3

10 Stretching up   Andas in och kom hela vägen, en kota i taget, upp till position 2

11 Stå rakt, balanserad och stilla – Samasthiti / Tadanasa   Andas ut och kom tillbaka till utgångsposition som vid 1.

Fortsätt gärna direkt så håller du ett fint flöde mellan dina asanas (positioner) i din kriya (serie av asanas). Som alltid när du jobbar med kropp och sinne är det viktigt att känna efter hur tillståndet är innan du kör igång. Om du har en diagnos talar du med din läkare innan du börjar. Yoga avser inte att ersätta medicinering eller annan behandling.

Och kom ihåg att yoga inte handlar om jämförelser och perfektionism. Vi börjar alla på olika nivåer och arbetar oss till smidigare och följsammare kropp och sinne. Om du ska vänta på det perfekta tillfället och den perfekta kroppen och det perfekta mottagliga sinnet kanske du aldrig kommer dig för att börja. Yoga handlar inte om vem du är när du börjar kliva in i positionen. Yoga handlar om vem du är när du kommer dit.

Enjoy!